line decor
  HOME  ::  
line decor
   
 
ARHIVA VESTI

 

Decembar 2010.

1.decembra je u biblioteci Zdravstvenog centra Knjaževac održano predavanje povodom Svetskog dana borbe prodiv side u organizaciji Savetovališta za mlade koje je ujedno proslavilo i svoj deseti rođendan. Predavanju su prisustvovali učenici Knjaževačkih osnovnih i srednjih škola. 

 

Novembar 2010.

40 godina rada očne službe u Knjaževcu

01.XI 1970 godine počela je sa radom oftamološka ambulanta. Prvi oftamolog je bio dr. Đorđe Popović. Pored ambulante rađene su i operacije na oku (katarakta, glaukom). Pacijenti su bili hospitalizovani na hirurgiji i ginekologiji (gde je bila određena po 1 soba). Vremenom zbog ograničenja prostora, prestalo se sa operativom.Pacijenti su zbrinjavani iz naše opštine, Sokobanje i Svrljiga.

1990. godine počela je sa radom kao oftamolog i dr. Anđelka Matić.

U proteklom periodu prosečan broj pregleda je bio između 8000-10000 pregleda godišnje.

2002. godine iznenada je umro dr.Đorđe Popović, pa je opet ostao jedan oftamolog, a obim poslova se nije smanjio. I dalje je prosečan broj pregleda godišnje bio do 10000 pacijenata.

2010. godine počela je sa radom i dr. Jasmina Lazović - oftamolog

Instaliran je aparat za precizniji pregled očnog dna. U planu je nabavka aparata koji su neophodni za dijagnostiku povišenog očnog pritiska - glaukoma koji postaje oboljenje broj 1 u oftamologiji.

 

Oktobar 2010.

Knjaževačka bolnica zauzela prvo mesto u Srbiji od svih opštih bolnica do 50 000 stanovnika na osnovu pokazatelja kvaliteta zdravstvene zaštite

U organizaciji Ministarstva zdravlja RS održana je VI Nacionalna konferencija o stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite. Na pomenutom skupu je objavljena lista rangiranih zdravstvenih ustanova u Srbiji na osnovu pokazatelja kvaliteta rada. Opšta bolnica Knjaževac zauzela je prvo mesto u kategoriji opštih bolnica u Srbiji do 50.000 stanovnika, a peto mesto od svih bolnica u Republici Srbiji. Među parametrima koji su se ocenjivali ističu se: prosečna dužina bolničkog lečenja, stopa letaliteta, prosečan broj preoperativnih dana lečenja, prosečan broj operisanih pacijenata po hirurgu, stopa letaliteta od cerebrovaskularnog insulta i stopa letaliteta od akutnog infarkta miokarda. Sticanje i obnova znanja i veština zaposlenih, zadovoljstvo korisnika i zaposlenih su, takođe kriterijumi koji su uticali na ukupan rezultat i postignuće